Euthanasie aan huis:

Liever denken we er niet aan, maar er komt een keer een einde aan het leven van ons geliefde huisdier. Soms komt dat einde heel plotseling door een ongeluk of ziekte, soms zien we het bij ouderdom of slepende ziekte al maanden aankomen, maar weten we niet wanneer het juiste moment is. 

 

Euthanasie thuis is de laatste dienst die je je huisdier kunt bewijzen. Geen kliniekgeurtjes, geen starende mensen, gewoon in de eigen mand met die mensen erbij die erbij willen zijn. Wil je er even niet meer bij zijn, even een luchtje scheppen of je knuffeldier ophalen van boven, geen probleem, dat kan. 

Zijn we niet te vroeg?

Bij slepende ziektes of ouderdom kan het prettig zijn dat ik al één of meerdere keren langs ben gekomen om de situatie te beoordelen. Ik heb een boekje, "Zijn we niet te vroeg" van dierenarts Hugo van Duijn, waarin de overpeinzingen van het juiste moment worden beschreven. Dit boekje zal ik overhandigen en is ook aan te vragen zonder dat ik bij jullie langs ben geweest.  

Hoe gaat euthanasie in zijn werk?

Als we het juiste moment gevonden hebben om het dier in te laten slapen zal ik voorafgaand of tijdens de afspraak vertellen wat er gaat gebeuren. Voor alle stappen geldt dat ik het van te voren aankondig als ik iets ga doen en je mag zelf kiezen of je er bij wilt zijn of niet. Alleen bij het eerste prikje heb ik iemand nodig die het huisdier vasthoudt. Daarna mag je komen en gaan wanneer jij dat wil.

  • Als eerste zal ik jouw huisdier een prikje in de spier geven met een narcosemiddel. Ik werk niet met katheters in de poot, omdat ik zo min mogelijk een ziekenhuissfeer wil creëren. Het resultaat van deze eerste prik is dat het dier suf wordt en zal gaan liggen. Dit kan heel snel gebeuren, maar kan ook enige minuten duren. Heel soms moet het dier nog overgeven, maar met de huidige middelen die ik gebruik komt dat maar zeer weinig voor. Je huisdier hoeft dan ook niet te vasten van te voren.
  • Omdat ik de hoeveelheid injectievloeistof bij de eerste prik zo klein mogelijk wil houden geef ik ongeveer 10 minuten na de eerste prik nog een prik. Hierdoor gaat het dier nog dieper slapen. Het resultaat van deze prik is dat het huisdier in een toestand komt dat er ook pijnloos op geopereerd kan worden. Vaak zien we in deze fase dat het dier een poosje geen adem haalt en als hij wel adem haalt dat dan de teugen dieper zijn. 
  • Als de narcosemiddelen lang genoeg ingewerkt hebben, en dat controleer ik aan een aantal reflexen en de algehele toestand, dan zal ik uiteindelijk de laatste spuit met het euthanasiemiddel toedienen. Veelal spuit ik dit rechtstreeks in het hart, zodat er geen katheter gezet hoeft te worden. Meestal stopt het hart al met kloppen tijdens het inspuiten van het euthasaat. Soms blijft het hart nog heel zachtjes door kloppen en zakt het langzaam weg. Vaak zijn er na het stilstaan van het hart nog wel een aantal diepe ademteugen te zien. Dit komt doordat de spieren merken dat ze niet meer voldoende zuurstof krijgen en dan gaat er een seintje naar de hersenen dat er adem gehaald moet worden. Hier merkt het dier niets van, het dier is immers zo diep onder narcose dat je er op kunt opereren. Daarbij is het dier meestal ook al hersendood, wat te zien is aan het ontbreken van de oogreflex. Als ook de ademteugen zijn opgehouden zien we soms trillingen van de spieren, daarna volgt ontspanning, waarbij ook vaak de blaas en het rectum ontspannen, waardoor er urine en ontlasting vrij kunnen komen. Door vooraf onderleggers in de mand te leggen wordt dit opgevangen.

Na het overlijden?

Nu het dier nog in zijn eigen mand ligt is het goed dat alle gezinsleden dit zien, ook de andere huisdieren. Soms hebben andere huisdieren het al heel snel in de gaten en lopen meteen weg, anderen komen nog even een lik geven of snuffelen nog even.

 

Misschien vindt u het een leuk idee om wat vacht af te knippen en te bewaren of te verwerken tot een sierraad? Of wilt u nog een pootafdruk maken? Klik hier voor meer herinneringsideeën.

 

Een half uur tot uur na het overlijden kan er lijkstijfheid optreden. Dit betekent dat het lichaam van uw dier stijf en koud wordt. Als lijkstijfheid is opgetreden kan het lichaam niet meer in een andere positie gelegd worden, denk hier aan als u uw dier in een mand of doos wilt leggen. Ik wil u uiteraard helpen om het dier over te leggen in de doos waarin hij begraven gaat worden of waarin hij getransporteerd gaat worden. Ik heb ook speciale lekvrije dozen met deksel die gebruikt kunnen worden om uw dier in te transporteren.

 

Na het overlijden kunt u verschillende dingen met uw huisdier doen: 

  1. Begraven; thuis of op een officiële dierenbegraafplaats.
  2. Cremeren; individueel of met meerdere dieren. Dan kunt u er vervolgens nog voor kiezen om de as uit te (laten) strooien of in een urn te bewaren.
  3. Destructie; bij het destructiebedrijf worden alle soorten dode dieren tegelijkertijd vernietigd en verder verwerkt.
  4. Doneren aan de wetenschap; u kunt uw huisdier naar de Universiteit in Utrecht brengen, waar het gebruikt zal worden voor proefdiervrij onderwijs. Als er genoeg donaties zijn hoeven er geen proefdieren opgeofferd te worden. Kijk voor meer informatie op de website van proefdiervrij.nl.

 Klik hier voor meer informatie over dit onderwerp.